Friday, February 27, 2009

مسكن در سراشيبي قيمت

ايجاد زمينه هاي مختلف براي پاسخگويي به تقاضاي بازار از طريق راهكارهايي همچون طرح مسكن مهر و خارج شدن سرمايه هايي كه بيشتر به منظور بورس بازي وارد اين بخش شده بودند باعث شدتا قيمت هاي كاذب مسكن شكسته شود. 

شاسا. گروه زمین و املاک. 
ركود حاكم بر بازار مسكن و كاهش قيمتها اين روزها نقل محافل عمومي شده. تحليل‌هاي متفاوتي از دليل كاهش قيمت مسكن درتهران و كشور ارائه مي‌ شود. ركود چند ماه گذشته بازار مسكن هر چند به مذاق برخي سازندگان مسكن و حتي فروشنده ها خوش نيامده اما موجب شده تا بهاي مسكن روند نزولي به خود بگيرد به طوريكه گفته مسولين بنگاه‌هاي مسكن در تهران حاكي از آن است كه به طور متوسط طي 6 ماهه گذشته قيمت مسكن 20 تا 30 درصد كاهش داشته است. 
فرمانیه
اين گزارش مي افزايد: ركود حاكم بر بازار مسكن اگرچه نويد بخش كاهش قيمتها بوده است اما موجب شده تا خريداران مسكن همچنان با مقاومت فروشندگان و دارندگان مسكن براي فروش مواجه شوند. 
شهریار
البته اين موضوع در برخي موارد نيز برعكس است چرا كه برخي فروشندگان و دارندگان مسكن كه قصد فروش واحد مسكوني خود را دارند خريداري براي مسكن پيدا نمي‌كنند. متقاضيان خريد مسكن نيز با اين تصور كه قيمتها در ماه‌هاي آينده باز هم كاهش خواهد يافت براي خريد مسكن دست نگه داشته اند. 

گزارش ميداني از بنگاه‌هاي معاملات ملكي نشان مي دهد قيمتها در مناطق پاييني و مركزي شهر تهران هر متر 300 تا 400 هزار تومان كاهش داشته است اما در مناطق بالايي شهر تهران كاهش قيمتها نسبت به ابتداي سال جاري متري يك ميليون و 500 هزار تومان تا دو ميليون تومان است. 
پاسداران
*مشترياني كه ارزان نمي خرند 

صمديان يكي از بنگاه‌داران معاملات ملكي در ميدان انقلاب گفت: همگان بر اين باور هستند كه گراني مسكن ريشه در نگاه سرمايه گذاري بر ملك دارد و بايد مقرراتي نيز تدوين شود كه خريد و فروش به سمت سرمايه گذاري ممنوع شود تا قيمتها شكسته شود اما اين روزها ركودحاكم بر بازار مسكن وضعيتي ايجاد كرده كه نيازي به تدوين آيين نامه براي كنترل قيمت و كنترل بازار مسكن از سوي نهادهاي مسوول ندارد. وي ادامه داد: اين ركود خود به خود قيمت مسكن را كنترل و كاهش مي دهد. 

وي خاطرنشان كرد: طي چندماه گذشته قيمت مسكن در برخي از نقاط شهر تهران 20 تا 30 درصدكاهش داشته است. 

بر اساس اين گزارش نكته‌اي را كه بيشتر بنگاه‌هاي مسكن به آن به طور مشترك اذعان مي‌كنند اين است كه آنها ماه‌هاست عليرغم كاهش قيمتها معامله‌اي (خريد يا فروش) صورت نداده‌اند. 

*كاهش 900هزارتوماني هر متر مربع در خيابان شريعتي
گیشا

فهيم پور بنگاه دار خيابان شريعتي كه به تازگي مجهز به سامانه معاملات املاك شده است مي‌گويد: خدا را شكر مي‌كنم كه قيمت مسكن در حال كاهش است اما اين كاهش قيمت متأسفانه موجب شده تا بسياري از متقاضيان خريد مسكن ماه‌ها براي تهيه يك واحد مسكوني مناسب از اين بنگاه به بنگاه ديگر بروند. 

وي ادامه داد: ركودي كه چند ماهي است بر بازار مسكن حاكم شده قيمتها را حدود 30 درصد كاهش داده است چرا كه قبل از كاهش قيمتها آپارتمان نوساز در اين منطقه متري 3 ميليون تومان هم معامله مي‌شد اما الان به مرز 2 ميليون و 100هزار تومان رسيده است.

Sunday, February 22, 2009

بخش مسكن كي از ركود خارج مي‏شود؟

بخش مسكن كي از ركود خارج مي‏شود؟


با ركود بخش مسكن هرچند التهاب تورمي، اقتصاد ايران را نگران نمي‏كند اما كارشناسان اقتصادي را از يك جهت سخت به فكر فرو برده است. چرا كه بخش مسكن با صدها كسب و كار كوچك و بزرگ از ذوب آهن و سيمان گرفته تا توليد كليد و پريز و شيشه و شيرآلات و ... در ارتباط است و چنانچه بخش مسكن وارد ركود شود نه فقط هزاران كارگر روزمزد اين بخش بيكار مي‏شوند، بلكه هزاران كارخانه تأمين كننده اين بخش نيز دچار مشكل فروش مي‏شوند. اتفاق ناگواري كه هم‏اكنون در اقتصاد ايران در حال وقوع است.
متأسفانه سياست‏هاي اقتصادي سردرگم، ناگهاني و احساسي دولت هم شركت‏هاي ساخت و ساز و سرمايه‏گذاران واقعي در بخش مسكن را هم دلسرد كرده است.

اما پاسخ اين سوال كه بخش مسكن كي از ركود خارج مي‏شود بسيار پيچيده است و به شرايط و پارامترهاي گوناگون بستگي دارد. در واقع پاسخ به اين سوال به اما و اگرهاي بسياري بستگي دارد:

1- آيا دولت به عادت خود در برداشت از حساب ذخيره ارزي و رشد بي‏ضابطه هزينه‏هاي عمراني و نقدينگي ادامه خواهد داد؟ مجلس هشتم كه چشم بسته به لايحه برداشت 15 ميليارد دلاري از حساب ذخيره ارزي رأي داده است و اگر اين لايحه به تصويب نهايي برسد و اجرايي شود بايد در انتظار خير تورمي جديدي در بخش مسكن باشيم.

2- آيا فضاي سرمايه‏گذاري در توليد و كسب و كارهاي رقيب مسكن همچنان سرد و پردافعه خواهد بود؟ ظاهراً كه دولت به اين موضوع توجهي ندارد و قصدي براي تحول واقعي در شرايط ضدتوليدي موجود ندارد به همين دليل، سرمايه‏هاي خارج شده از بخش مسكن پناهگاه جذابي در بخش توليد نخواهد يافت و احتمالاً در آينده‏اي نه چندان دور مجدداً تاخت و تاز خود را در املاك از سر خواهند گرفت.

3- آيا بورس اوراق بهادار روزهاي پررونقي را در پيش رو دارد؟
پاسخ سوال فوق بلي است. حتي اگر پرونده هسته‏اي همين‏طور استخوان لاي زخم باقي بماند، اجراي سياست‏هاي كلي اصل 44 و اشتهاي دولت براي فروش سريع‏تر شركت‏هاي دولتي در بورس، كورسوي اميدي براي جذب نقدينگي سرگردان به بازار سهام و اوراق بهادار را زنده و روشن نگه خواهد داشت. روزي كه رونق نسبي موجود در بازار سهام به پايان برسد، بايد در انتظار گرم‏شدن مجدد بازار مسكن بود.

4- علاوه بر همه اينها، ماه‏هاي آينده در اقتصاد ايران تحولات بزرگ و غيرقابل پيش‏بيني رخ خواهد داد. اجراي طرح تحول اقتصادي مي‏تواند شوك بزرگي به اقتصاد ايران وارد كند و اين بدن بيمار را يا به كشتن دهد و يا شايد درمان كند. آنچه مسلم است اينكه ايجاد شوك در اقتصاد و ارايه اخبار غافلگير كننده كه بدبختانه دولت فعلي عاشق انجام آن است، هرگز به نفع بخش مسكن نيست چرا كه ايجاد نااطميناني در اقتصاد سرمايه‏هاي سرگردان را دوباره به بازار مسكن سوق خواهد داد.

خلاصه كلام اينكه بازار مسكن و ساخت و ساز وارد دوران ركودي عميق و رازآلود شده است و خروج از اين بحران به مسايل پيچيده و متعددي بستگي دارد.

با توجه به اينكه بخش مسكن اخيراً يك جهش بزرگ را تجربه كرده، خبرگان بخش مسكن، ايجاد رونق جديد دراين بخش را حداقل در كوتاه مدت منتفي مي‏دانند.

بنابراين با احتمال زياد ركود فعلي در بازار مسكن حداقل تا پايان سال 87 ادامه خواهد داشت و اين شرايط براي كساني كه قصد خريد آپارتمان يا ملك دارند، شرايط دلپذيري است. فراموش نكنيم كه در شرايط ركود، همه فروشنده‏اند و حاضر مي‏شوند براي فروش ملك رو به سقوط‏شان شرايط خوبي براي خريدار نقدي در نظر بگيرند

پرتال اطلاعات و مطالب علمی و دانشگاهی
فرمانیه
زعفرانیه
پاسداران
کاشانی